Typography

U svakom slučaju biće vam potrebna informacija od nekog servisa mobilnih telefona koliko košta popravka.

Ali pre nego što pozovete servis morate jednu stvar da utvrdite.

Da li je puklo samo staklo na ekranu ili je LCD oštećen?

Zašto je ovo bitno?

Prevashodno – zbog cene. Cene ekrana se razlikuju ako  Vam je samo napuklo staklo na ekranu, ali ekran normalno radi ili displej uopšte nije u funkciji.

Za veliki broj mobilnih telefona danas moguće je uraditi zamenu stakla ekrana na telefonu. Tu uglavnom spadaju skuplji modeli Samsung, iPhone, Huawei, pa i Xiaomi telefona.

Što je telefon skuplji veće su šanse da je moguća reparacija, tj. zamena samo stakla. Tada se itekako isplati uraditi zamenu stakla jer je cena skoro duplo jeftinija.

Ako postoje oštećenja na LCD-u poput crnih tačaka, mrtvih piksela, linija, crnih mrlja i slično, onda je neophodna zamena komplet ekrana. A ta zamena ekrana je uvek skuplja nego zamena samo stakla.

Cena zamene ekrana naravno zavisi od modela do modela i od proizvođača do proizvođača. Ali okvirno govoreći, ide od 50 evra za jeftinije modele, do 100 evra za  modele srednje klase.

Ekrani za high-end telefone poput Samsung S10, S20 i slične, kreću se oko 250 evra ili više.

Koliko košta zamena zadnjeg stakla?

Ako Vam je ispao telefon i slomilo se zadnje staklo, to je druga vrsta problema.

Današnji mobilni telefoni uglavnom imaju integrisanu bateriju koja se nalazi ispod zadnjeg stakla, poklopca telefona koji se ne skida kao nekada.

Danas, ako treba da zamenite bateriju ili Vam ispadne telefon i slomi se zadnje staklo, morate posetiti servis mobilnih telefona. Samo stručni serviseri danas mogu da zamene bateriju ili zadnje staklo telefona.

Poseban je slučaj ako ste vlasnik novijeg iPhone telefona. Zamena zadnjeg stakla na ovim telefonima nije jeftina.

To je zato što je potrebna posebna tehnologija, mašina koja je specijalno namenjena za ovu vrstu posla.

Specijalni laserski zraci prže lekap koji se nalazi ispod poklopca i olakšavaju njegovo skidanje. Bez ove mašine jako je teško skinuti zadnje stakla na iPhone telefonima.

Zato je i cena za ovu uslugu poprilična. Na primer, iphone 11 zamena zadnjeg stakla u trenutku pisanja ovog teksta je oko 90 evra. A za novije iPhone modele kao što je iPhone 12 cena je još veća.

Zaključak

Cena zamene ekrana ili stakla na telefonu zavisi prvo od toga šta treba menjati, da li samo staklo ili komplet ekran.

Neko generalno pravilo jeste da što je skuplji telefon bio u prodaji, to će skuplja i popravka biti. Ovo je donekle i logično. Ako ste telefon platili 1000 evra ne možete očekivati da će zamena displeja koštati 50 evra.

Zamena ekrana na novim iPhone i Samsung telefonima je izuzetno skupa. Zato bolje sprečite nego lečite, stavite zaštitno staklo i futrolu kako biste izbegli dodatne troškove.


Dropcaps